Ken je dat gevoel? Dat je graag een doel wilt bereiken, maar dat je het gevoel hebt dat je er weinig discipline voor kunt opbrengen of dat het doel te ver weg lijkt. Mijn mening hierbij is dat je helemaal niet zo veel discipline nodig hebt om je doelen te bereiken, maar daarvoor heb je wel iets anders nodig. Nieuwsgierig? In deze blog behandelen we de vraag Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn doelstelling behaal zonder veel discipline te hebben? 

Veelal van ons gedrag gebeurd in ons onderbewustzijn. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn van je onderbewustzijn (Snap je hem nog ;)). De dingen die op de automatische piloot gebeuren, zijn ook wel de gewoontes die we hebben in ons leven. Maar hoe werken gewoontes eigenlijk en hoe kan ik zorgen dat ze voor mij werken in plaats van tegen mij?

Het creëren van een gewoonte gebeurd in vier stappen, namelijk: 

1. Onbewust – Onbekwaam (Je hebt niet door dat je iets niet goed kan/ beheerst) 
2. Bewust – Onbekwaam (Je hebt door dat je iets niet goed kan/ beheerst)
3. Bewust – Bekwaam (Je beheerst de gewoonte en bent je daar bewust van) 
4. Onbewust – Bekwaam (Je hebt een gewoonte zo vaak uitgevoerd dat het nu op de automatische piloot gaat). 

Er zijn ongeveer 42 tot 66 aaneengesloten dagen nodig om een gewoonte eigen te maken. 

Bij het creëren van een nieuwe gewoonte zijn er drie punten die invloed hebben op het creëren van een gewoonte, namelijk de ‘TAB’, oftewel Trigger, Actie en Beloning. 

1 – TRIGGER
De trigger zet je hersenen ertoe om een bepaald gedrag in gang te zetten, verteld de hersenen dat ze de automatische piloot kunnen inschakelen en welke gewoonte ze moeten gebruiken. Deze stap zorgt voor het verlangen of motivatie van de gewoonte, want anders hebben we geen reden om te handelen. Het is dus belangrijk dat je erachter komt wat jouw trigger is die aanspoort toch de actie.

2 – ACTIE
Het inzetten van actie om de gewoonte te integreren en die de vorm aannemen van een gedachte. Of een actie werkelijk plaatsvindt, hangt af van hoe groot het verlangen is. De actie is meestal fysiek, geestelijk of emotioneel van aard. Welke actie is de kern van jouw gewoonte?

3 – BELONING
Beloningen zijn het uiteindelijke doel van elke gewoonte. Ze geven een voldoening en we leren er iets van. De beloning helpt bij het bepalen of het de moeite waard is dat de hersenen deze specifieke stappen moeten onthouden voor toekomstig gebruik. Weet jij welke beloning er voor zorgt dat je actie onderneemt?

 

STAPPENPLAN OP BASIS VAN DE ‘TAB’
Nu is het zaak dat jij met de Trigger, Actie en Beloning aan de slag gaat. Dit gaat in een stappenplan van drie stappen.

STAP 1 – ACTIE – Stel de actie vast
Bij de eerste stap ga jij vaststellen welke gewoonte (actie) jij wilt veranderen. Dit heb je eigenlijk al in het begin van dit E-book gedaan bij de hoofdvraag, dus de eerste stap is al binnen!

 STAP 2 – BELONING – Experimenteer met beloningen

 Bij het creëren van een nieuwe gewoonte is de beloning van belang. Jij moet erachter komen welke beloning past bij het aanleren van de nieuwe gewoonte, zodat je de nieuwe gewoonte gaat volhouden

STAP 3 – TRIGGER – Onderscheid de trigger

Als laatste stap moet je de trigger onderscheiden en erachter komen waardoor je wordt getriggerd dat jij de nieuwe gewoonte gaat uitvoeren. Alle triggers zijn terug te brengen naar vijf categorieën, namelijk:

  • Emoties (Verveling, angst of boosheid)
  • Mensen in je omgeving (Welke vrienden zijn er in de buurt?)
  • Locatie (Gewoonte gerelateerd aan één locatie?)
  • Timing (Gewoonte gerelateerd aan één tijd?)
  • Gekoppelde handelingen (Ik was klaar met werken en toen…

Deze drie stappen vormen de basis voor het creëren van een nieuwe gewoonte. Het brein zal elke keer deze stappen doorlopen als jij een nieuwe gewoonte wilt integreren of een gewoonte wilt veranderen. Deze stappen zullen zich elke keer weer herhalingen. Ze vormen een vicieuze cirkel die zich gedurende je hele leven herhaalt.

Dus, maak het jezelf makkelijk en creeer de juiste gewoontes in 2021. 

In de video hieronder leg ik de theorie van gewoontes nogmaals uit. 

Good luck! 

—————————————————————————————————–

Het is mijn missie om jou zowel fysiek als mentaal sterker te maken…

Ervaar nu de succesformule voor persoonlijke groei en een krachtig leven!

Ga jij de uitdaging aan?

.

Share This
× Hoe kan ik je helpen?